torsdag 27 november 2014

Doombringer - The Grand Sabbath

Doombringer består av medlemmar från de Polska banden Cultes Des Ghoules och Bestial Raids.

Kvartetten framför musik i gränslandet Death/Black Metal, tänk en dödsigare version av nämnda CDG's senaste verk Henbane från förra året.

En bit in i The Grand Sabbath så kryddas det även med sång som inte så lite påminner om hur Archfiend Devilpig (bla. Embrace Of Thorns) använder sin stämma i Serpent Noir (Gre).

En atmosfärisk och viss rituell stämning anammas i dessa partier.
I brist på en bättre beskrivning så skulle jag säga att en ockult atmosfär vilar över stora delar av inspelningen.

Rekommenderas till de som uppskattar de referenser som nämnts.

torsdag 20 november 2014

Obscure Burial - Epiphany

Året är fortfarande 1987 hos dessa finnar på andra sidan Östersjön.

Trots denna tidsförvirring så följer de upp 2012 års debutdemo God's Abomination med ytterligare en kasset på Invictus Productions.

Obscure Burial framför alltså Death Metal som andas 80tal, ledstjärnor är Morbid Angel och Necrovore men bandet har absolut sitt eget sound.

Epiphany kvalar lätt in på topp 3 demos 2014 tillsammans med Verberis och Mannveira's demokassetter.

Skitbra!

måndag 17 november 2014

Infernal Execrator - Ad Infinitum Satanic Adherent

Getter med kulsprutor och nitar?

Infernal Execrator hymlar minsann inte med att Impiety betytt mycket för bandet. Men så kommer dom också från Singapore.

Dock påminner fullängdsdebuten Ad Infinitum Satanic Adherent rent musikaliskt mer om inhemska Draconis Infernum och Impaled Nazarene (Fin).

Jag gillar manglet (det är allt som oftast gasen i botten) när skivan snurrar, men förutom introt och outrot så kommer jag inte ihåg ett enda parti efteråt.

Draconis Infernum skriver mycket bättre låtar än Infernal Execrator, även om dom har ett jobbigare söndertriggat trumljud.

En poster kom på köpet med CD'n, men den kommer stanna gömd och snart glömd i en låda då jag inte ser någon anledning att besudla mina väggar med en bild på 4 stycken Asiater i corpsepaint.

9 spår på strax under 31 minuter, helt okej men inte mer.

fredag 7 november 2014

Vanhelgd - Relics Of Sulphur Salvation

När 2011 års skivskörd skulle summeras så uttryckte jag mitt missnöje med Vanhelgd's andra album Church Of Death.
Efter att ha läst mycket gott om skivan i diverse mag/fan/web-zines så kändes musiken som ett luftslott, ett för mig klart exempel på don't believe the hype.

3 år har gått, frontman Mattias Frisk har uppmärksammats för sina skivomslag och designer åt bl.a Ghost och Vanhelgd själva har bytt en medlem samt skivbolag sedan sist vi sågs.

Den inledande proceduren upprepades även detta år med goda omdömen i underground media, men jag var inte särskilt intresserad av skivan.

Tills dess att Anastasis från Dead Congregation även han tipsade om Vanhelgd's i sina ögon ouppmärksammade nya album i en intervju.

Perceptionen är som vi vet ytterst selektiv.

Efter allt "tjat" så beslutade jag mig för att ge Relics Of Sulphur Salvation en ärlig chans.

När CD'n väl anlänt i brevinkastet så började det hela med minuspoäng, något som hos mig nästintill alltid delas ut då lyriken saknas i bookleten.

Men, musiken föll mig denna gång i smaken.

Om du endast är bekant med Vanhelgd via diverse låtsamples så kan du lätt luras till att tro att de sysslar med tidig 90tals döds al'a svensk modell.

Så är dock inte fallet, även om HM2 ljudet från gitarrerna får dig att tänka på Sunlight studions glansdagar.

Relics Of Sulphur Salvation är alldeles för mycket doom al'a Black Sabbath, Crust Punk och Melodiös Death/Black Metal för att buntas ihop med Entombed, Dismember, Grave och co.

Ingen av dom banden hade tex. (tidigt i karriären) en sådan avslappnad ometal approach till trumarrangemangen eller långa egensinniga framträdande gitarrslingor.

Slutresultatet låter således väldigt eget även om beståndsdelarna känns igen och låtmaterialet visar sig med tiden starkt.

7 av 10 i betyg och årets positiva överraskning.

torsdag 6 november 2014

Sinmara - Aphotic Womb

Ur askan av bandet Chao som släppte en demo reser sig nu Sinmara.

Likheter i sound finns definitivt med andra närbesläktade Isländska band såsom Svartidaudi, Carpe Noctem och Mannveira.

En skillnad är dock att Sinmara låter lite mindre Black Metal än de andra, de har istället en vibe som i vissa fall påminner om Stench och Katechon.

De kryddar gärna med endel svängiga moment, bl.a. med Mellanöstern prägel på trummorna och ett lätt psykedeliskt leadgitarr ljud.

Skivan blir bättre och bättre ju längre in du kommer i dess 52 minuter, uppdelat på 8 spår.

Men då detta musikår varit äckligt starkt så skall det vara med nöd och näppe skivan kvalar in på topp 20 över årets bästa släpp.

Aphotic Womb är absolut ett bra album, men efter månader av pepp hade jag väntat mig mer.

måndag 3 november 2014

Ofermod - Serpents Dance

Jag verkar tillhöra en minoritet som föredrar Ofermod's andra album Thaumiel framför första fullängdaren Tiamtü.

Thaumiel saknar förvisso den nerv och känsla av religiöst våld som gjorde 7", sedermera minialbumet Mysterion Tes Anomias till en grundsten inom vad som senare skulle kallas Orthodox Black Metal.

Men skivan är välskriven, prickfritt framförd, dynamisk och stundvis vacker.

Serpents Dance bjuder iaf på 2 nya stycken, där framförallt första spåret Chaos Reverberation påminner om första albumets stora höjdpunkt Pralayic Withdrawl i sitt uttryck.

Belfagors signum med de likt ormar slingrande melodislingorna är intakt.

Denna följs upp av A Million Serpents Dance, som förutom att vara ett bra stycke musik särskiljer sig genom att ha lite snabbare sångpartier än vanligt.

Om du skaffar MCD versionen av släppet så får du som en bonus en tidigare osläppt version av låten Tiamtü som sjävfallet återfinns på albumet med samma namn.

Detta är dock första gången ett spår från det inställda (nästan 10år gamla) albumet Pentagrammaton släpps offentligt.

Den största skillnaden jämfört med vad vi tidigare hört är att det är Nasko från Teitanblood som luftar strupen och ej Nebiros.

Han gör det bra och utan de effekter som han vanligtvis använder sig av i Teitanblood, men både Nebiros och nu idag J.Kvarnbrink passar Ofermod bättre.

Deras röster är i mitt tycke mer personliga och ger ett mer individuellt uttryck, även om herr Kvarnbrink uppenbart anammat Nebiros hesa släpighet.

Ofermod fortsätter iaf vara relevanta och Serpents Dance är ett måste om du är intresserad av Black/Death Metal.

En av genres viktigaste band.

torsdag 30 oktober 2014

The Furor - Impending Revelation

Tycker du att Impiety är som bäst när de visar sin mer tekniska sida och håller nere på det nästintill okontrollerbara kaoset?

Som på senaste fullängdaren Ravage & Conquer.

Då kan du i väntans tider spana in Australiensiska (numera enmansbandet) The Furor.

Die führers diktator kallar sig för Dizazter och hittas tillvardags bakum pukorna hos just det... Impiety.

För några år sedan var dock The Furor ett full lineup band och tog promobilder som kräver skämskudde när de av misstag råkar beskådas.

Idag är tack och lov bilderna bättre och han själv fullgott kompetent på alla instrument samt luftad strupe, flinka solon bidrar dock en drös gäster med.

Ordvitsar och Impiety referenser åtsidan så är Impending Revelation ett kompetent album i gränslandet teknisk Thrash/Death/Black Metal.

Bra, när du är sugen på sådan musik.

måndag 27 oktober 2014

Draconis Infernum - The Sacrilegious Eradication

Från Singapore kommer detta band som verkligen inte hymlar med sina influenser.

Trots en skivtitel som inte så lite påminner om Putrified's Sacrilegious Purification från förra året så har detta inte mycket att göra med Svensk Death Metal.

Draconis Infernum låter istället Skandinaviens Black Metal korsas med brutaliteten och dubbelblasten från förebilderna i Impiety, som vi alla vet också kommer från Singapore.

Bandet har iaf inkluderat en cover på Norska Urgehal och redan nämnda Impiety på plattan och dom sammanfattar rätt bra hur bandet låter, släng på lite Impaled Nazarene så är du hemma.

Faktum är att det här är riktigt bra, låtskrivandet är medryckande och minnesvärt.

Det enda som jag tycker är negativt är att dom gått all in med trigg på trummorna, det låter alldeles för digitalt och diskant för min smak.

Undvik därför hörlurar när du lyssnar, där blir trumproduktionen extra påtaglig.

När texterna synas i booketen så åker även skämskudden fram, bandet är inne på det här med nödrim.

Dock är det inget som stör när du lyssnar på skivan, vill du dock ha djupare texter bör du leta på annat håll.

Annars är plattan riktigt bra och rekommenderas starkt till dom som uppskattar bandets listade influenser.

Kanske t.o.m topp-10 material när året snart skall summeras, trots skavanker.

En överraskning.

torsdag 16 oktober 2014

Stench - Venture

Death Metals Broder Daniel.

Detta om närbesläktade Tribulation kan ses som Death Metal's svar på den gamla svenska proggen iom deras album förra året.

Venture innehåller många ingridienser som vi finner hos just indie pop, där andra DM-band spelar lead breaks på mörka e-strängen spelar Stench dom på den ljusa.

Att generalisera detta som Death Metal är att göra det alldeles för lätt för sig, det här är så långt ifrån Entombed och Dismember's glansdagar du kan komma.

Egentligen är det bara den råa och grymma sånginsatsen som direkt härrör genren, även om den är mer Black Metal influerad än vad som är standard.

Venture är således en skiva som följer upp 2010 års In Putrescence naturligt.
Måhända har visinfluenserna blivit tydligare, likaså används den lugna/creepiga ett-ett-ett-ett-ett-blasten som Nifelheim gjort sig kända för relativt frekvent.

Ett och annat Mortuary Drape riff gör sig också känt, men istället för att som Italienarna lägga ett märkligt pukkomp så går Stench rakt på sak med grind.

Men först och främst låter det svenskt, den  där speciella hitkänslan flertalet inhemska band besitter finns där.

Venture är därför en riktigt bra skiva och ett självklart inköp om du uppskattar Tribulation.

Det enda negativa jag har att komma med är att texternas storlek är för liten i CD digipakens booklet.

Det är helt okej att som band föredra vinylutgåvan då det kommer till den visuella presentationen, men då kanske man bara ska skippa texterna till CD versionen om de ändå inte kan tydas utan att extrem huvudvärk träder fram.

Venture är en 8 av 10 i betyg skiva.

fredag 10 oktober 2014

Mortuus - Grape Of The Vine

Mortuus, bandet ej Marduk/ Funeral Mist vokalisten alltså.

Detta är Umeå bandets andra fullängdare, tillika uppföljaren till 2007 års De contemplanda Morte; De Reverencie laboribus ac Adorationis, en titel de flesta av oss självklart lagt på minnet.

Skillnader mellan den skivan och nya Grape Of The Vine, finner vi förutom i en kortare och mer samarbetsvillig albumtitel, på flera punkter.

En självklarhet som genast står fast är att J.Kvarnbrink färgats av att ha axlat rollen som sångare i Ofermod de senaste åren.

Där efterträdde han Nebiros som hade en väldigt karakteristisk stämma.

Kvarnbrink har här anammat hans approach (troligtvis färgad av att ha framfört "hans" material live) med en mer släpande stämma.

Andra mer ytliga ting är att trummornas produktion låter mindre kallt och mer organiskt levande/eller dött om man så vill.

Liksom på Kriegsmaschine's senaste verk så finner du inte heller någon grind eller blastbeats på skivan.
Tempot är således lågt, liksom albumets generella stämning.

Gitarrleadsen har också utvecklats och är mer jazziga i sin slingrande och mer framträdande form.

Detta är ingen hitskiva och har mer gemensamt med Ondskapt och Ofermod's lugnare partier än tex. Watain.

För att avsluta så är Grape Of The Vine ca: 50 minuter långsamt slingrande mörk Black Metal som borde tilltala de troende av den orthodoxa stilen.

Skivan är bra, men du måste befinna dig i rätt sinnesstämning för att uppskatta den.

måndag 6 oktober 2014

Unisonic - Light Of Dawn

Efter att ha samarbetat med Tobias Sammet's Avantasia både i studio och live så kom Kai Hansen och Michael Kiske fram till att de måste spela tillsammans på en mer permanent basis.

Något de inte gjort sedan Kai Hansen hoppade av Helloween efter de genreskapande verken Keeper Of The Seven Keys pt. 1 & 2 (1987 & 1988).

2012 släpptes således det första albumet med Unisonic som bjöd på snäll Metal med nedtonade Power Metal referenser.

Flera recensenter har påpekat att det nya albumet är betydligt bättre än det första som de iaf i efterhand kallat en besvikelse.
Vilket är skitsnack i mitt tycke då första skivan är bra och den andra likaså.

Jag tror att de hänger upp sig på att första skivan var relativt lugn och laidback där fullängdare nummer två's referenser till Power Metal är lite tydligare.
Light Of Dawn har fler upptempo partier och är generellt "lite hårdare" än föregångaren.

Det roliga är dock att det är basisten Denis Ward som är den huvudsakliga låtskrivaren i bandet, inte de två affish-namnen.

En uppgift han sköter mycket väl.

Ta exempelvis singelspåret For The Kingdom, som är en perfekt (Power) Metal låt med grymma melodier och jävligt snygg knorr på slutet.

Med tanke på att musikerna hade sin kreativa peak för 20-25år sedan så är Unisonic's båda skivor ruskigt bra.

måndag 22 september 2014

The Order Of The Solar Temple - S/t

Denna order blev enkelt förklarat kända som en självmordssekt med bas i Schweiz och Kanada.

Bandet som därifrån hämtat sitt namn spelar dock inte självmordsbenägen DSBM.
Nej, dessa Kanadensare framför hård Rock i 70tals anda.

Jag skaffade den här skivan då jag tyckte att något "lät fel" med förlyssningsspåren.
Alltså, "off" såsom att man anar att något lite obeskrivligt lurar där bakom.

Till min senare besvikelse så visade sig denna sinnesstämning endast vid ett fåtal tillfällen.
Flertalet av spåren är för vanliga, intetsägande...och normala (?).

Det finns dock även ett riff som låter lagom stulet från Ghost's första platta, ni vet vilket jag menar när ni hör det.

Annars är Metal referenserna få.
Tänk snarare Blue Öyster Cult (en cover finns med på skivan, ett av de bättre spåren) än Motörhead.

Ett textmässigt minus är att bandet inte bygger hela sin lyrik på sekter, även om Aleister Crowley dyker upp.

Men skadan är skedd och helhetsbilden har krackelerat.

Plus i kanten ska dom ändå ha för den snygga analogt ljudande (rena) produktionen, det välgjorda omslaget samt den illustrerade bookleten.

Om alla spår hade varit lika bra som avslutande (tillika det ena förhandsspåret) The Order hade jag hyllat denna skiva gränslöst.

3 av 5 om du gillar siffror.

tisdag 16 september 2014

Dhwesha - Sthoopa

Innan du avfärdar detta pga av de outtaliga namnen i rubriken, på både bandet och albumet så ska du veta en sak.

Den här skivan är bra.

Framförallt om du som jag uppskattar Necros Christos.
Dhwesha kommer dock inte från Tyskland som sina nekromantiska kollegor utan från Indien.

Likt de Tjeckiska Indien-intresserade Cult Of Fire håller de sig även borta från Engelska vilket gör att bookleten i stort sätt är helt irrelevant.

Sålänge du inte vill sjunga med fonetiskt eller är välbekant med främmande språk.
Eller om du helt enkelt vill smeka din lekamen till ett litet mittuppslag på 3 killar i patchvästar.

Att säga att de sjunger på Indiska är att göra det enkelt för sig då landet har 20 officiella språk.

Musik då.

Bandet påminner alltså soundmässigt om hur Necros Christos lät strax innan de gjorde fullängdsdebut 2007.
Alltså inte så komplext, samt minus alla instrumentala gate och temple mellanspel som Tyskarna gjort sig kända för.

Dhwesha nöjer sig med några sekunders akustiskt plink här och var innan det blir mellantempo Death/Doom för hela slanten.
Dom använder även väldigt melodiska leadgitarrslingor emellanåt.

Tycker du som jag att Necros Christos MCD Nine Graves inte stillade hungern?

Införskaffa då Sthoopa.
(Det är okej att fnissa åt namnen)

onsdag 10 september 2014

Death Vomit - Gutted By Horrors

Ett till band från Chile, se där.

Vomitory, Vomitor, Slutvomit och nu även Death Vomit.
Denna dödliga uppkastning består av tre (unga?) musikanter som spelar Death Metal.

Om jag ska beskriva hur de 12 låtarna al'a 37 minuter ljuder på fullängdsdebuten Gutted By Horrors så blir det lättast att säga Nihilist (pre-Entombed) spelar överblivet Kaamos material.

Kaamos pga likheter i riffande och arrangemang och Nihilist pga den ungdomliga approachen, dvs att instrumenthanteringen är hellre än bra.

Death Vomit visar potential och bandet kan i framtiden, med övning både på instrument (främst trummisen skulle må bra av extrapass i replokalen) och låtskrivande bli riktigt bra.

fredag 5 september 2014

Teitanblood - Death

Inför releasen av Teitanblood's andra fullängdsalbum så basunerades det ut att "skivan skulle rätta ut missförståndet att Death Metal handlar om musik...".

Jag kan hålla med om att det stämmer in på dess undergenre Bestial/War Metal i allmänhet och Teitanblood's sentida tonkonst i synnerhet.

War Metal är en primal urkraft där själva musiken sitter i baksätet och det är war paint, solbrillor, nitar, kedjor, munkhuvor och svällande biceps som prioriteras.
Om gitarrerna är nedstämda till den grad att tonerna knappt hörs är även det ett plus i kanten på trvekontot.

Ett annat sätt att se på det inledande uttalandet är att all djupare form av musik alltid skall ha ett mål att nå hos sin lyssnare, bortom att bara vara just musik.
I detta fall åsyftas troligen spirituell börd.

Musik som alltså gräver djupt in i din själ och får dig att känna något.

Nu ska det erkännas att jag knappast vänder mig till War Metal-genren när jag vill uppleva sådana ögonblick, eller överhuvudtaget för den delen.

Att något med Nick Cave eller Johnny Cash's American-skivor skulle leda denna ljudliga katharsis vore iaf för mig mer naturligt än tondöva män med solbrillor och nollprocent musikalisk ambition.

Därför tycker jag att Teitanblood blev existensberättigat först iom MLP'n Purging Tounges 2011.
Allt innan dess (inklusive inom genren hyllade debutalbumet Seven Chalices) avskriver jag som olyssningsbar dynga.

Men, på Purging Tounges fanns glöden att vara något annat än ytterliggare ett War Metal-band.
Denna audioversion av religöst kaos som fullkomligt stormade mot mig under 15 minuter övertygade mig.

Baserad på Umberto Eco's bok I Rosens Namn (även filmatiserad) var Purging Tounges mer än musik.
Det var som att bli attackerad, överväldigad och tacksam för det.
En inblick i något annat, vad det nu än var.
Riktingen fortsatte på minisamlingen Woven Black Arteries där just tidigare nämnda spår samsades med en ny "låt" som var ämnad för en splitrelease som ej blev av.
Sanctified Dysecdysis var dock ej lika kraftfull, men ej heller olyssningsbar.

2014 fortsätter Teitanblood med DEATH som nästan är 70 minuter audio.
Det som bl.a. slår mig genom resan är att gruppens gitarriff stundvis faktiskt hörs, på så sätt rör de sig längre och längre bort ifrån den genre de föddes ur.

Inget här är dock lika kaotiskt kraftfullt som det som slog mig i slutet av 2011, Teitanblood har tvärtemot uttalandet sakta men säkert börjat införa fler element av just musik.

Skivan är dock fortfarande något annat.
Det är musik, men bara nästan.

Jag gillar Teitanblood, frågan är bara VAD det egentligen är jag gillar...

torsdag 4 september 2014

Bölzer - Soma

Om du haft någorlunda koll på Underground Death Metal så har du åtminstone bekantat dig med namnet Bölzer, oavsett om du hört gruppen ifråga eller ej.

Antingen för att dom har ett så otroligt fult bandnamn att du lägger märke till det, eller för att denna Schweiziska duo varit relativt väl omskriven både på forum och i Metaltidningar som inte bara stirrar sig blinda på de större mer kommersiella banden.

2012 debuterade iaf Bölzer med en tre låtars demo med den något speciella titeln Roman Acupuncture.
Den följdes upp året därpå med en tre låtars EP vid namn Aura och nyligen släpptes då ytterligare en EP.

Denna gång dock med två låtar men med ett snarlikt kortfattat namn Soma.
Vi bjuds på en mindre lång och en längre låt med en gemensam speltid runt 18 minuter.

Om vokalist/gitarrist KzR i Deathcult framför Oldschool Döds modell tidigt 90tal Europa så rör sig Bölzer's Death Metal mer ut i universum där inga regler finns.

Att de likt Inquisition helt bortser från instrumentet bas gör att de får ett litet annat sound i frekvensspektrat.
Bölzer använder dessutom en 12strängad gitarr med en drös effekter för att på så sätt fylla ut ljudbilden.

Nog om det, om du gillar gruppens tidigare material så kommer du uppskatta även denna release.

Bölzer skriver bra låtar med mycket andrum och ett eget sound.
Belive the hype, till en viss gräns dvs.

Gott så.

Funeral Throne - Threshold

Heavy Metal Blackened By Death.

Om jag inte missminner mig så är det epitetet som bäst beskriver bandets tonkonst enligt dessa Engelska musikanter.

En ganska bra beskrivning även om det missvisar att Heavy Metal vore bandets grundsten, vilket ej är fallet då det snarare rör sig om utsmyckning.

Nej, för att använda gamla beprövade soundbeskrivningar skulle jag välja att kalla det för Melodiös Black/Death Metal.

Bandet påminner då självklart starkt om Dissection (både före och efter fängelsevistelse).
Likheter finns därför även naturligt med Ascension och Watain (främst runt Sworn To The Dark).

Men jag tycker att Funeral Throne ändå har en egen identitet, vilket inte kan sägas om band som Chaos Invocation och Valkyrja.

En viktig skillnad är att Funeral Throne förutom utmärkt instrumenthantering även behärskar det här med låtskrivande.

Det är minnesvärt och låtmaterialet känns aldrig tråkigt även om merparten av de 7 låtarna (varav det första spåret är av kortare natur) rör sig bortåt 7 minuter.

Bandets gitarrsound är även mer Rock N Roll än hos flera andra närbesläktade kollegors dito.
De har en ganska bred dynamik med lugna såsom svängigare partier som låter lite Celtic Frost-vibbar skina igenom då och då.

Till det negativa, vilket faktiskt inte har något med bandet som sådant att göra.

Hitills är Threshold endast släppt i en kassettupplaga om 100ex (med förvånansvärt bra ljudkvalitet faktiskt, men kan även streamas på bandcamp) via UK-bördiga bolaget Exitium Productions.

Jag hoppas verkligen att albumet kommer dyka upp på fler format framöver för Funeral Throne förtjänar definitivt mer uppmärksamhet .

I dagsläget är det nog endast de mer i underjorden insnöade som fortfarande köper kassetter, om ens har ett tapedeck att spela dom i.

World Terror Committee borde göra alla en tjänst och knyta sig an bandet då de har en förkärlek för liknande musik.
Merparten av deras stall lider av ett stort Dissection komplex.

Rekommenderas, om du hittar ett ex dvs.

måndag 1 september 2014

Triptykon - Melana Chasmata

Om jag inte skriver om det här albumet nu så kommer jag nog aldrig göra det.

Jag köpte faktiskt skivan redan i april när den släpptes, men vi har ett problem.
Tom är så jävla negativ hela tiden vilket absolut färgat hans musik med Triptykon.

Det vill säga, jag har inte varit sugen att lyssna på albumet en enda gång under dessa månader.

Men de gånger jag har lyssnat på Melana Chasmata har jag tyckt att skivan är riktigt bra, men den är deppig och nedstämd och det smittar av sig.

Bra genuin musik ska förmedla och väcka känslor hos lyssnaren, oavsett om det är glädje, sorg, kärlek, hat, kraft, styrka eller whatever...

Kanske är det först nu framåt hösten och den stundande vintern som albumet kommer att göra sig som bäst.

Viss musik hör som vi vet starkt samman med årstiderna.
Darkthrone's kalla Black Metal skivor (92-95) kommer tex. knappast till sin fulla rätt under sommarhalvåret.

Men när jorden täcks av ett påträngande mörker under en stor del av dygnet lär Melana Chasmata vara ett passande soundtrack, för den speglar en mörk själ.

Mastodon - Once More 'Round The Sun

2011 års The Hunter markerade en förändring i Mastodon, både när det gällde musik, tematik och omslagskonst.

I mitt tycke, tyvärr till det sämre.

Fram tills dess hade de bara blivit bättre för varje album och kronan i diskografin Crack In The Skye släpptes 2009.

Ett album där alla delar flöt ihop till ett enda ruskigt bra långt spår, fullt av drömska partier att försvinna i.
Samt med en lagom flummig överhängande tematik (gruppens texter har i all ärlighet aldrig varit dess starka kort).

Once More 'Round The Sun fortsätter rent naturligt på The Hunters inslagna bana.
Självklart var inte The Hunter ett dåligt album men det var det första i diskografin som var sämre än sin föregångare.

Rent kvalitetsmässigt skulle jag säga att de två senaste albumen ligger lika.
Skillnaden är att jag börjar tycka att Mastodon repeterar sig själva lite väl mycket denna gång.

Vi har hört det mesta förut fast då i bättre låtar och partier, idéerna börjar sina.

Once More 'Round The Sun har alltså inte klickat med mig, det är en helt okej platta men inte mer.

Infernal Curse - The End Upon Us

Nej, det här är en liten besvikelse.

Jag gillar egentligen Infernal Curse's Death/Black Metal (som i mitt tyckte har [haft] just precis lagom ingredienser War Metal i soundet).

Men den här MLP'n har ett kasst gitarrsound och materialet är av sämre kvalitet gentemot 2012 års fullängdare.

Alltså, det är mer War Metal än Death/Black Metal.
Och då jag gillar riff, melodier, hooks (läs: minnesvärda partier) så håller jag knappast den genren kär.

Precis som på det albumet så gör de även misstaget att inleda med vad jag tycker är det sämsta spåret, sedan höjs ribban men dessvärre inte tillräckligt.

Detta är endast för de redan rejält frälsta, alt. War Metal fans.
Själv föredrar jag just skivan Awakening Of The Damned som har en bätte (lagom otydlig/tydlig) produktion samt bättre låtmaterial.

Argentinarna kan egentligen bättre än så här.

torsdag 28 augusti 2014

Naðra - Eitur

Mer Island, mer kyla, mer kassett.

Naðra debuterar även dom med en demokassett släppt av samma inhemska bolag som gav ut Mannveira's demo.

Naðra skiljer sig lite från övriga band på ön (Svartidaudi, Care Noctem, Mannveira samt snart albumdebuterande Sinmara) som fått endel uppmärksamhet iom att jag inte direkt finner några likheter med Deathspell Omega årgång 2004-2005.

Här byggs soundet mer på en dissonant tolkning av 90tals sling black metal.
Två låtar, den första en direkt sak runt 4 minuter, den andra en mer atmosfärisk sak som nästan är 10 minuter längre.

Det här är bra, killarna kan skriva bra riff.
Sångaren growl/skriker dessutom nästan i ton i vissa partier.

Förutom att gitarristen lever ut sina tills dess latenta Yngwie Malmsteen drömmar under inledningen till första låten kan jag inte klaga på nått.

Mannveira - Von Er Eitur

På Island är det kallt, blåsigt och jävligt.

Jag kan tänka mig att Deathspell Omega's höjdpunkter S.M.R.C och Kenose utgjort soundtracket till åtskilliga promenader genomförda av landets skara misantroper i det karga landskapet.

För just nu har Island ett uppsving av band med drag av just dom två skivorna.
Svartidaudi och Carpe Noctem är två av dom, både mycket bra.

Mannveira sällar sig nu till skaran med sin debutdemo, släppt i kassettformat av inhemska Vánagandr (finns även att streamas och tankas på bandets bandcamp).

På strax över 17 minuter fördelade på 3 spår så låter det just kallt och jävligt.
Samt i detta fall även riktigt bra.

Rekommenderas!

Demonic Rage - Venomous Wine From Putrid Bodies

Vid internationella orders från distros lönar det sig oftast att köpa ett gäng skivor för att på så sätt dra ned styckpriset, då frakten kostar endel.

Detta leder till att jag ibland chansar och slänger med en skiva eller kassett med ett band jag inte är jättesåld på men anar viss potential.

Ibland blir det flopp och andra gånger topp.

På detta sätt har iaf LP-versionen av Demonic Rage's fullängdsdebut letat sig in i min samling.
I original släpptes skivan på CD och kassett förra året, medans vinylen kom i år.

Demonic Rage kommer från Chile vars scen jag rantat lite väl mycket om kan tyckas, men det har varit befogat.
Nu kommer det dock fler och fler halvmediokra släpp.

Hades Archer's senaste medverkan på en split MLP med Slaughbbath var inget vidare, Procession (förvisso i exil) släppte även dom ett riktigt sömnpiller låtskrivarmässigt förra året och nu har vi ett till band på listan.

Demonic Rage låter som Dead Congregation (och då även Incantation) fast utan all den dynamik och riffkänsla som gjorde deras Promulgation Of The Fall till ett kanonalbum i våras.

I Demonic Rage's fall kan jag inte komma ihåg ett enda riff,  break, hook, brygga eller refräng när skivan tystat.
Det är kompetent framfört men låtskrivartalang saknas tyvärr och resultatet är väldigt segt trots den korta speltiden på 31 minuter.

Gillar du odynamisk Death Metal av Amerikanskt/Grekiskt snitt utan minnesvärda partier?
Då är detta för dig.

I nio av tio fall kommer jag välja Dead Congregation's senaste verk Promulgation Of The Fall framför detta.

Inte kasst, men o så tråkigt.

tisdag 26 augusti 2014

Edguy - Space Police : Defenders Of The Crown

Tyskarna i Edguy bjuder på Metal utan allt läskigt som kommer med Black och Döds.

Här ska vi istället ha det trevligt ihop.
Kvalitén på låtmaterialet skivan igenom är starkt, med undantag för buskiscovern "Rock Me Amadeus".

Man kan lita på att människor från landet som gav oss krigsförbrytare i stiliga skinnuniformer ska visa sitt sinne för humor också, låten är dock så dålig att jag kan acceptera den som ett skämt.

Ett skratt och en klapp på knät, Tyskar alltså hoho...
Annars är låtar som Sabre & Torch, Love Tyger och de två titelspåren kanon.

Det är imponerande att Tobias Sammet fortfarande kommer på minnesvärda melodier trots 20 år i melodiös Metals tjänst.

Själv tycker jag att han peakade kreativt med dom två första oerhört ambitiösa Avantasia skivorna.

Men likt sina förföder vägrar han och hans manskap nöja sig, utan fortsätter planerna på expansion (av diskografin).

7 av 10 för den som likt Germanerna håller koll på alla papper och siffor.

torsdag 14 augusti 2014

Maveth & Embrace Of Thorns

Säga vad man vill om split-releaser, ibland tvingas man lyssna in sig på ett band man tidigare inte uppskattat just för att de medverkar på en split med ett band vars material man måste ha.

Nightbringer & Dodsengel är två band jag lärt mig uppskatta genom sina split bidrag förra året.

Denna gång är det Maveth's tur att få mitt okej efter flera års medvetet ignorerande.
Påsistone har jag lärt mig uppskatta flera band med mörk dov sång, något jag avskydde som pesten tidigare.
Det är fortfarande inget jag föredrar, men numera kan jag acceptera det.

På denna split vid namn A Plague Through The Heavens bjuder Finländarna (med en exil Amerikan som frontman) på 3 låtar (plus ett intro) kött och potatis döds.

Jag kan tänka mig att fans av Dead Congregation, Demonic Rage och Incantation bör digga det här.
Det är kompetent mangel av Amerikanskt snitt som låter tjockt och kompakt.

Mitt omdöme blir att det är sämre än Dead Congregation, men bättre än Demonic Rage.
Helt okej alltså, funkar i krig.

Mitt huvudintresse och anledningen till inköp är självklart Embrace Of Thorns.
Greklands bästa band blir bara bättre och lättillgängliga för varje släpp de gör, utan att för den delen bli mesigt dvs.

2011 var deras Praying For Absolution mitt favoritsläpp och dessa 4 spår bådar mycket gott inför den kommande uppföljaren som borde dyka upp i slutet av året.

Death/Black Metal blir inte mycket bättre än såhär.
Archfiend Devilpig är dessutom en utmärkt frontman med rå röst.

Grymt bra!

måndag 11 augusti 2014

Slaughtbbath & Hades Archer

Detta är en nyligen utkommen Split 12" med två Chile bördiga band som jag skrivit om tidigare.

Titlar på split-releaser är oftast onödigt då folk kommer referera till dom via banden, som exempelvis: Slaughtbbath/Hades Archer spliten.
Där var förra årets Infuneral/The Last Knell split ett föredöme, ingen onödig titel där inte.

Här tar dock banden allt ett steg längre och båda medverkande har varsin titel och varsitt omslag.
Hades Archer kallar sin del för Circus of Abominations ​och Slaughtbbath sin ​Antichristos Thanatos.

Hades Archer inleder med vad man/de kallar Penis Metal.
Det känns som att frontmannen från Force Of Darkness super till och spelar in musiken undertiden han kollar på bestialisk porr med en radionyhetsstation på i bakgrunden, ungefär.

Dvs neandertalsaktig intensiv otight Black/Thrash där bandet/duon inte skäms för att bjuda på 1minuters anti-låtar bestående av megamangel på ett riff.

Lyckligvis finns det (ungefär) 2 riktiga låtar på denna split och dom är rätt bra.
Men Hades Archer frestar lite väl mycket på tålamodet denna gång och slarvar bort bra idéer.

Endast för hardcore fansen med andra ord.

Andra kan låna ett öra till 2 år gamla The Curse Over Mankind, som är bättre och ger ett mer seriöst intryck av bandet.
Där finns även en schysst cover på Mortuary Drape's gamla Primordial.

Lyckligvis räddar Slaughtbbath denna split från att kategoriseras som fiasko.
Med sin grymma blandning av Death, Black och Thrash så rycker dom tag i en med 3 schyssta spår som framstår som helt brilljanta efter Hades Archer's musikaliska klavertramp.

Receptet är bra låtskriveri med minnesvärda partier, passande produktion och frenesi i framförandet.

Det är lika bra som på förra årets fullängdare Hail To Fire, om än ännu effektivare i detta korta format.

fredag 8 augusti 2014

Force Of Darkness - Absolute Verb of Chaos and Darkness

Mer Chile, mer metal.

Jag lyssnade sjukt mycket på Force Of Darkness två ditills släppta album förra sommaren (redogörelser för mina intryck för dom hittar du här på bloggen).

Deras Syd Amerikanska Legion/Fredrik Andersson Marduk-eran möter Kreator och Destruction årgång mitten av 80talet var precis vad som behövdes där och då.

Det var charmigt och ett jävla ös.

När nu MLP'n Absolute Verb Of Chaos And Darkness släpps är jag dock inte lika peppad.
En av anledningarna kan vara att jag nästintill överdoserat Chiliensk intensiv Metal det senaste året.

Vi kan säga att mötet med nya MLP'n även började dåligt.
Skivbolaget Iron Pegasus slarvade med min order och skivan blev 1,5 månad sen.

Enligt bolaget skulle den dock vara "totally worth the wait...bla bla bla" och snacket på nätet var att detta var bandets hittills bästa material.

Men nej, det tycker jag inte.

Force Of Darkness öser på i exakt samma stuk som på senaste fullängdaren Darkness Revelation.
Trummisen har lärt sig att spela lite svängigare i de lugnare partierna, annars är allt sig likt.

Problemet är nog att det nästan är för likt.
Efter alla förväntningar och förseningar så känns skivan som ett luftslott.

Ungefär som när vi åkte till Uppsala för att se Die Hard på ett litet ställe för ungefär 5år sedan och de INTE spelade Necromantic Action.

Tillbaka till Force Of Darkness.

Mellan första och andra albumet fanns en utvecklingskurva och de tar sig naturligt olika uttryck, men det här är en direkt uppföljare till det 4år gamla albumet utan någonvidare utveckling.

Vi får 20 minuter ny musik och ett mycket välgjort omslag som gör sig bra till 12" vinyl.
Framförandet är kompetent och låtskrivandet är i all ärlighet ganska bra även denna gång.

Men förälskelsen har lagt sig och Force Of Darkness är helt enkelt inte lika spännande längre.

tisdag 5 augusti 2014

Athanatos - Unholy Union

Chile har helt klart den "hetaste scenen" inom Underground Metal just nu.

Ancient Crypts
Praise The Flame
Force Of Darkness
Perdition
Communion
Hades Archer
Slaughtbbath
Demonic Rage

...listan går ständigt vidare.

Athanatos må här göra demodebut med kassetten Unholy Union men de två medlemmarna är rutinerade herrar.
Framförandet är professionellt och soundet eget, iaf i mina öron.

Det största problemet är egentligen hur jag ska beskriva det här bandet för den som inte hört dom tidigare.
Vettiga referenser saknas helt, Athanatos låter endast som Athanatos.

Tänk en Dark Angel version av Force Of Darkness och Impiety.
Death/Thrash som inte har nått att göra med Deströyer 666 och de andra Australienska banden.

För att ta ett konkret exempel:
Vid ett tillfälle i första låten finns det ett break och en ensam gitarr börjar köra ett groove metal-riff al'a Sepultura 1993.

Men!
Istället för att ta vara på det så kommer trummorna in och kör ett totalt antikomp.

Istället för att köra ett relativt rakt beat på cymbal (Igor Cavalera groove-riff signum komp) så fullkomligt dödar trummisen riffet med en tattig stel virvelstruktur.
Sen blir det grind och åka av igen.

Vansinne, eller briljant?
Både och tror jag.

Jag gillar helt klart de 4 spåren på demon, men det tog ett tag innan låtstrukturerna accepterades och jag började uppskatta materialet.

Du kan streama på Iron Boneheads bandcamp, ge det en chans och lyssna igenom från början till slut.

17 minuter kan du bjuda på, kanske kommer du trots allt som jag gilla det?

Deathcult - Pleading For Death

...Choking On Life är den något långa titeln på detta Zürich bördiga bands MLP.

Den består av två låtar, den ena runt 4 minuter och den andra runt 11.
Nu har du alla veriabler för att lösa X, som är den totala speltiden.

Frontman i Deathcult är herr O.Ketzer som tillvardags utgör halva duon i omskrivna Bölzer.
Ett band som i dagarna borde släppa sitt nästa minialbum.

Där just Bölzer's musik är sådan att filosofera och glida iväg på astrala resor till så står Deathcult för motsatsen.
Det här är nämligen utmärkt dricka öl och snacka skit Death Metal.

Tänk Europeisk DM tidigt 90tal så är vi inte helt fel ute.
Gillar du plattan kan du även passa på att skaffa den två år gamla demon, den är bra den med.

För dig som inte vill krångla till det hela tiden.

torsdag 31 juli 2014

Judas Priest - Redeemer Of Souls

Ja det ska erkännas direkt, Judas Priest årgång 2014 saknar den där glöden och hungern i framförandet på nya albumet.

Det går mest i mellantempo och de där riktiga topparna lyser med sin frånvaro.
Men Redeemer Of Souls förtjänar inte att spottas på, inte alls.

Albumet är väldigt stabilt, det är egentligen bara spår nummer 10 Crossfire som är ett helt meningslöst försök på Black Sabbath/stonerrock.
Där måste de drabbats av tillfällig alzheimers.

Annars är det bra Metal plattan rakt igenom, tänk en gubbvariant av Painkiller som inte orkar, kan eller vill peaka lika högt.

Det ligger en sorgsen ton över det mesta av materialet, som att alla vet att detta blir sista fullängdaren.

Men, det finns bra refränger och melodier i nästan alla låtar och skivan tar sig och blir bättre för varje spin i stereon.

Rob håller sig mest i mellanregistret, där rösten känns komfortabel dessa dagar.
Det är bara på några ställen det låter lite kraxande och surt.

Något som dock känns vitalt är skivans många gitarrsolon.
Att Richie som ersatte avhoppade KK gjort entré verkar ha sporrat Glenn Tipton och tillsammans ger de Redeemer Of Souls snygga solon och gitarrharmonier/ tvilling gitarrer.

Extraspåren på bonusdisken om du skaffar den utgåvan är helt okej dom med, bättre än några på vanliga plattan faktiskt.

Jag tror att den här skivan skulle ha kunnat bli betydligt bättre om bandet hade satt grunderna live (trummor, bas, komp gitarrer) i studion i ett något högre bpm/ tempo.

Sedan tycker jag nog att produktionen är lite väl klen.
Varken trummorna eller kompgitarrerna har det där bettet i soundet, det är lite platt och impotent.

Jag hade även valt ett annat reverb/delay för Robs sång.
Men konstigt nog så blev jag inte tillfrågad att producera skivan, märkligt.

Nåja, Redeemer Of Souls är långt ifrån en blivande klassiker.
Men ibland räcker det med att få en till helt okej skiva av ett gammalt favoritband.

Framförallt när tanken var att lägga ner bandet för bara några år sedan...

Lana Del Rey - Ultraviolence

Uppföljaren till Born To Die och dess utökade Paradise Edition är en jazzlounge'ig skapelse.

Tempot är släpigt och stämningen är valiumbaserad och rökig skivan rakt igenom.

Inledningen här ovan kan tolkas negativt, men troligtvis är detta den bästa skivan i år utanför Metal genren.

Det är egentligen bara bonuslåten (en av tre på Deluxe Edition) Guns And Roses som inte är något vidare.

Resten är guld, tack Lana.

söndag 27 juli 2014

Drowned - Idola Specus

Tyska metal ov death representanterna Drowned vet verkligen hur man tar god tid på sig.

Bandet bildades redan 1992 och släppte en drös demos du inte behöver bry dig om fram tills vi 2006 kan börja räkna deras historia som ett band av betydelse.

Minialbumet Viscera Terrae släpptes.

Låtskrivaren Tlmnn var då aktiv i Necros Christos och hade därifrån med sig Mors Dalos Ra till mikrofon-positionen.
Trumslagaren Theby stod för ett stabilt och svängigt spel.

Tillsammans levererade Drowned 4 låtar utmärkt Death Metal med fokus på just sväng med mycket ensträngsriffande (liknande just Necros Christos och flera Finska DM-gäng) samt sparsmakade atmosfäriska gitarrleads och klaviatur pålägg.

Sedan dess har det varit tyst och Tlmnn lämnade efter ytterliggare några år Necros Christos för att bygga upp det decimerade bandet pånytt och fullfölja arbetet på bandets första fullängdare.

Förra året dök så en demo upp med två nya låtar där basist/vokalist och trumslagare från Essenz presenterade sig.

Det som slog mig då var hur pass oförändrat Drowned's sound var. Medlemsbytena märktes knappt, om ens alls.

Idola Specus ståtar nu slutligen med 8 spår på 37 minuter, en utmärkt längd för denna typ av musik.

Faktum är att leadgitarr och klaviatur-spel är ännu mer spersmakat än på Viscera Terrae.
Det är väldigt back to basics (trummor, bas, kompgitarr och sång) Death Metal med Doom vibbar.

De första gångerna jag hörde albumet blev jag dock lite besviken, efter all denna tid var detta allt?!?

Men materialet sjönk in och växte, rejält.

Idola Specus är en riktigt bra skiva och en värdig uppföljare till Viscera Terrae, döm inte ut den för snabbt.

Det hade varit jobbigt om jag hade behövt sprätta Drowned-patchen på skinnvästen.

Temple Desecration - Communion Perished

Polen levererar ett självklart köp för dig som gillar såkallad War Metal.

Jag är ju dock inte speciellt förtjust i den stilen, så varför skaffade jag denna MLP?

Kan det vara att de två låtarna bildar en enhet på ca 15minuter och känslan av helhetstänk är där?

Att utgåvan är släppt på ensidig 12" vinyl med detaljerad och lagom perverterad omslagskonst av Marko Marov?

Att M från utmärkta Mgla stått bakom produktionen?

Eller att jag likaväl kunde slänga in en extra skiva i min dåvarande order då portot ändå var dyrt?

Vem vet.

Pluspoäng för Black Metal vibbarna och att riffen är relativt tydliga, vilket man inte är bortskämd med inom War Metal genren i övrigt.

Helt okej.

fredag 25 juli 2014

Necros Christos - Nine Graves

Vi går i väntans tider då det gäller Necros Christos tredje och utannonserade sista fullängdsalbum.

Tyskarna tar dock tid på sig och ger därför ut ett minialbum för att stilla hungern hos fansen och få jobba ifred en stund till.

Förra året kom även en rejäl samling som bestod av gruppens material (demos, 7", minialbum) utanför de hitills släppta två fulländarna Triune Impurity Rites och Doom Of The Occult.

Nine Graves består iaf av 4 tempel, 1 gate och 4 spår metal ov death.
2 av dessa metalspår är nyskrivna och 2 är nyinspelningar.

En av dessa finner vi sedan tidigare på första fullängdaren och den andra på en sedan länge slutsåld split-7" med Teitanblood.

Onödigt eller ej, tolkningarna är i vilket fall som helst bra och man skall inte klaga över att få mer musik för pengarna.

Necros Christos räknar Nine Graves som ett minialbum (detta för att de förutbestämda albumen sprirituellt skall vara 3).

Speltiden är dock generösa 40 minuter vilket gör detta minialbum över 10 minuter längre än såkallade fullängdare med band som Bathory, Infuneral, Merciless och Slayer.

Medverkande trumslagare och basist gör här sina studiodebuter med bandet efter att i höstas gjort detsamma live då de bl.a. spelade i Stockholm, men i mångt och mycket spelar det ingen roll vilka övriga medlemmar förutom ledaren Mors Dalos Ra är.

Necros Christos har haft sitt egna sound hugget i sten sedan första demon.
Endast produktionerna har förändrats och "kryddor" med åren tillsatts.

Är du ett hardcore-fan är detta ett självklart köp, annars kan du likaväl hålla dig till fullängdarna.

Gillar du inte bandet sedan tidigare kommer du garanterat inte göra det nu heller.

fredag 18 juli 2014

Verberis - Vastitas

Från Nya Zeeland kommer detta anonyma band som här debuterar med en demokassett släppt av nästan alltid lika pålitliga Iron Bonehead.

Vastitas är 4 spår/ 17 minuter musik som rör sig i gränslandet War/Death/Black och Thrash Metal.
Produktionen är ganska replokal med mörk suggestiv Grave Miasma-aktig sång.

Riffen är dock tydliga och rör sig närmare Black/Thrash men med ett Negative Plane-minnande delay på.
Referenserna är alltså all over the place och det enda ni egentligen behöver veta är att låtmaterialet är ganska så catchy och riktigt bra.

Om du tycker att kassetter är lame så kan du med lätthet streama Vastitas i sin helhet på Iron Boneheads bandcamp sida.

Detta är helt klart en kandidat till årets demo 2014.

tisdag 15 juli 2014

Stench - Stench 7"

När Stench 2010 släppte sitt debutalbum In Putrescence så var de att betrakta som ett Tribulation light (2 medlemmar från bandet medverkar även här).

Det var mer melodiskt, dynamiskt och snällare helt enkelt, med ett mer naturligt och varmare sound.

Sedan dess har Tribulation släppt album nummer två och själva blivit sin egen light variant, iaf iform av brutalitet.
Låtskrivandet är det fortfarande inget fel på, snarare tvärtom.

Nog om det, tillbaka till Stench.
Som försmak inför stundande fullängdaren så har vi här då en 3 låtar lång/kort 7".

Bäst i mitt tycke är spåret Lost, vars tema inte så lite påminner mig om Queens Of The Stone Age's låt My God Is The Sun från förra årets släpp ...Like Clockwork.

Materialet är svängigt, lättlyssnat och poppigt.
Stundvis punkigt ösigt men även lugnt och laidback som i det avslutande spåret.

Stench var måhända mer gulligt och charmigt än bra när jag såg dom live för nått år sedan på Hornstull Strand.
Men i studion tillhör dom toppskiktet inom lättlyssnad och hittig Death Metal.

Gillar du tex. Vampire borde detta verkligen falla dig i smaken.

måndag 14 juli 2014

Mayhem - Esoteric Warfare

Mayhem kommer aldrig igen vara det Mayhem som skapade Live In Leipzig och D.M.D.S.
Euronymous och Dead är sedan 20år döda och begravda.

Om vi släpper historien kan vi lyssna på Esoteric Warfare (samt tidigare släpp sedans "glansdagarna") på ett mer öppet sätt.

Teloch gör här sin första insats som låtskrivare åt bandet och gör det bra.
Esoteric Warfare är i mina öron industriell disharmonisk black metal med vissa orthodoxa inslag.

Det är intensivt, klaustrofobiskt och stundvis riktigt bra.
Skivan börjar lite trevande men tar sig nått spår in och blir bättre med repeterade lyssningar.

Esoteric Warfare är bra, det är långt från ett mästerverk och ett genrefödande album såsom D.M.D.S, men också långt från att vara ett misslyckande.

fredag 4 juli 2014

Brody Dalle - Diploid Love

Brody Dalle (ex-Distillers) gör solodebut för andra gången.
För några år sedan släpptes ett album under namnet Spinerette som i mångt och mycket just var en soloplatta, dock under annat namn.

Förutom singelspåret som var utmärkt var dock skivan en fis i jämförelse med Distillers grymma trojka skrikpunk.

Diploid Love påminner istället om en ökenvariant av Julian Casablancas soloplatta Phrazes For The Young.

Vibbarna från Queens Of The Stone Age, Them Crooked Vultures och Nirvana kryddar ett annars modernt stadssound.

Brodys grymma riviga skriksång är en av relativt få beröringspunkter med ösiga Distillers.
Här använder hon ett bredare register än i forna dagar.

Diploid Love är en bra skiva, 7 av 10 i betyg om du som jag ibland vill se siffror.
Det blir tyvärr lite samma samma i slutet av speltiden och jag hade kapat med minst ett spår alternativt ändrat lite i låtordningen om jag vore producent.

lördag 28 juni 2014

Possession - Anneliese

Belgarna i Possession följer upp förra årets debutdemo His Best Deceit med EP'n Anneliese.
Temat är fortfarande exorcism och jag tycker nog att Possession är det band som förvaltar epitetet djävulsrock allra bäst.

Paralleller kan dras till de rockigare delarna av Watain's Sworn To The Dark-platta, gamla Sepultura, feta reverb och andra gäng med förkärlek för det skitigare 80talet.

Anneliese är 11 minuter dävulskt bra Black n Roll, skaffa!

torsdag 12 juni 2014

Portrait - Crossroads

2011 drämde Portrait till med en riktigt grym skiva i gränslandet Judas Priest's Painkiller och 80tals Mercyful Fate.
"Crimen..." är några år senare fortfarande en briljant skiva som ingen vän av Heavy Metal bör vara utan.

2014 låter dock bandet mer King Diamond solo snarare än Mercyful Fate.
En av de två drivande medlemmarna har lämnat bandet och det märks till viss del att förändringar har skett inom manskapet sen sist.

Men, Portrait är fortfarande riktigt bra.
Sveriges bästa Heavy Metal sångare Per finns lyckligtvis fortfarande kvar i bandet.

Låtskrivandet är dock inte lika klockrent som på föregångaren.
Men det finns tillräckligt många melodier, hookar och minnesvärda partier för en stark rekommendation.

Bäst är:
At the Ghost Gate
In Time
Our Roads Must Never Cross
Lily

Där nog avslutande Lily är min favorit, när låten väl kommer igång efter det lugna inledande partiet.
Liksom förra skivans avslutande spår Der Todesking så är det den känslosamma melodiskt lidande sången i verserna som är höjdpunkten.

Crossroads produktion är kanon och min enda invändning är det något platta och tråkiga basljudet.
Framförandet är klanderfritt och skivans speltid lagom.

Portrait, fortfarande riktigt bra.

onsdag 28 maj 2014

Dead Congregation - Promulgation Of The Fall

Jag har egentligen aldrig gillat de allmänt i underjorden hyllade Grekerna i Dead Congregation, men på olika sätt har våra vägar korsats fler än en gång och musik med bandet har letat sig in i min skivsamling, även om så ej varit mitt syfte.

Deras MCD från 2005 fick jag gratis med en beställning från sångaren/gitarristens distro (Nuclear Winter Records, numera lagt på is) och split-CDn med Hatespawn köptes enbart för det Tyska bandets medverkan.

Ni som läser mina redogörelser här vet att jag inte är ett fan av djupa growl, jag finner dom oftast odynamiska och monotona samt stör mig på bristen av aggression.
En tydlig dealbreaker för att prata Amerikanskt sitcom språk.

Med det sagt så har Dead Congregation blivit bättre på alla sätt och vis iom fullängdsalbum nummer två.
Jag kan faktiskt slutligen säga att jag gillar bandet.

Låtskrivande, produktion och framförande är på topp.

Omslaget väcker associeringar med fallna änglar, vampyrer (Nosferatu ej Twilight), bortdragande från gud samt förruttnelse.
Ett typiskt fulsnyggt omslag, den diarréfärgade layouten på digipak-utgåvan förstärker känslan.

Det mesta stämmer på Promulgation Of The Fall, nog hade jag eftersökt mer bett i sången men den stör mig åtminstone inte (mycket).

Endel riff och framförallt produktionen påminner om Kaamos album Lucifer Rising (minus S.t Anger-varningen på virveln).
Inget konstigt i det då släktskap mellan banden finns och Kaamos är ett av de bästa band som verkat inom Death Metal.

Det är alltså en okomprimerad ljudbild som låter allt annat än samtid.
Det låter analogt och organiskt som bevarar ett mörker i musiken och en behaglig dos skit.

Grekerna skriver dock inte hitlåtar på samma sätt som Svenska band (läs: Vampire, Repugnant, Maim osv) ofta tenderar att göra (tydliga strukturer vers, brygga, ref, stick).
Dead Congregation låter istället sina stycken flyta samman och bilda en stark enhet.

De 8 spåren formar därför snarare en helhet på 40 minuter än att vara en samling individuella spår.
Det funkar utmärkt för bandets sätt att skriva och framföra sin musik.

Ibland glädjer det mig att jag tar chanser och köper nya album med band som tidigare i min åsikt haft potential men inte levererat.
I år finner vi förutom släpp med Behemoth och Lvcifyre nu även Dead Congregation på den listan.

Rekommenderas om du uppskattar Incantation, Immolation, Lvcifyre och Kaamos.

Bra skit!

måndag 19 maj 2014

Autopsy - Tourniquets, Hacksaws & Graves

Autopsy står nog för den mest stabila comebacken från en gammal favorit.

Allt (virvelljudet på de nya spåren från samlingen All Tomorrow's Funerals borträknat) de presterat är bra.

Förra årets album, fullängdare nummer två sedan återföreningen, The Headless Ritual får nu sin naturliga fortsättning med Tourniquets, Hacksaws & Graves.

Produktionen är utsökt, bandet hungrigt och låtarna riktigt bra.
Överlag tycker jag nog att denna platta är strået vassare än föregångaren.

Gillar du inte bandet sen förut så kommer du inte göra det nu heller.
Men faktum kvarstår att Autopsy är världens bästa Death Metal band, fortfarande.

måndag 12 maj 2014

Sargeist - Feeding The Crawling Shadows

Uppföljaren till några år gamla Let The Devil In är en smutsigare och något otillgängligare historia levererad av Finländarna i Sargeist.

Skillnaden ligger nog dock främst i produktionen och inte i låtskrivandet.
Där föregående album hade en relativt klar och kraftfull produktion där de stundvis starka melodierna fick mycket utrymme så är de här mer gömda i en necrofierad produktion.

Men om man lyssnar nogrannt så finns höjdpunkterna där, även om albumet inte är lika direkt och lättillgängligt.

Musikaliskt påminner riffandet om systerbandet Behexen samt Infuneral.
Ett riff-sätt där komp och melodi vävs samman och spelas samtidigt av en gitarr.

Albumet är ganska långt och jag tycker att det går lite på tomgång mot slutet, 10 spår på 48 minuter.

En bra skiva, men inte mer.

måndag 21 april 2014

Erebus Enthroned - Temple Under Hell

Australiens Erebus Enthroned albumdebuterade 2011 med en skiva stabilt framförd men rätt intetsägande Black Metal.

Det kändes som att fokus lades på ideologi snarare än att nå musikaliska höjder, något som jag tyckte speglades i intervjuer med bandet.
Denna "trend" har tyvärr blivit allt vanligare inom den mer Orthodoxa grenen av BM, post Watain - Sworn To The Dark.

Men, några år har gått sedan dess och bandet har lyckligtvis utvecklats i helt rätt riktning.
På Temple Under Hell har de ryckt upp låtskrivandet och presterat en riktigt bra platta.

Musikaliskt påminner det här främst om Ascension fast med lite mer skit i ljudbilden samt med mer grind bakom trummorna.

Släktträdet kan se ut såhär:
Mayhem - Dissection - Marduk - Watain - Ascension - Erebus Enthroned

I titelspåret finns dessutom ett riff som inte så lite verkar vara en fritolkning av det klassiska riffet i Mayhem's titelspår till DMDS.

Men Australiensarna har tillräckligt många egna idéer för att inte framstå som ett klon-band.
Sången gör även sitt för att ge bandet en egen karaktär (bortsett från de ibland uppenbara Attila liknande infallen).

Soundet på Temple Under Hell passar bandet och låter inte som den vanliga Necromorbus-produktionen som så många liknande band i dagsläget eftersträvar.

7 låtar på 47 minuter är den passande spellängden.
Gott så.

Ska jag vara kritisk så tycker jag dock inte att slutresultatet av mixen/ mastern blev speciellt bra.
Jag gillar soundet helt klart (med de mer analogt ljudande trummorna), men skivan saknar endel dynamik och klarhet i de ösigare partierna.

Det är lite loudness-war varning vilket gör att musiken låter lite väl grumligt i hörlurar.

Detta till trots, lyssnar du på andra W.T.C (World Terror Committee) kontrakterade band som Valkyrja och Chaos Invocation så bör detta verkligen vara helt i din stil.

Erebus Enthroned tillhör tillsammans med Ascension och Sargeist det bästa på bolaget.

torsdag 10 april 2014

Funereal Presence - The Archer Takes Aim

Vi börjar på gammalt klassiskt Close-Up Magazine manér och konstaterar att herr Bestial Devotion, eller Mathias som hans flickvän kallar honom komponerat ett utmärkt album.

2011 släpptes först ett minialbum och nu har då en fullängdare slutligen skådat ljuset i kryptan.

Bestial Devotion känns tillvardags igen som trumslagaren i en av de få Amerikanska Black Metal band som inte är urusla, dvs Negative Plane från New York.

The Archer Takes Aim utgår dock från ritningarna till Norges tidiga 90tal men plockar sitt byggmaterial från vitt skilda platser.

De 4 långa spåren som utgör albumet låter skitigt gamla Darkthrone och tidiga Emperor både vad gäller framförande och produktion.
Men man lånar vissa gitarrinställningar och leads från huvudsysslan Negative Plane samt tillsätter lite rensång al'a tondöv Morrisey (The Smiths) på syra.

Lägg därtill orgel, klockspel och andra (spontana?) infall och du har ett album som låter eget.

Är det bra då?
Ja det är det, dessutom förvånansvärt lättlyssnat och catchy.

Rekommenderas!

Nocturnal - Storming Evil

Ska det vara Thrash Metal ska det helst vara av Tyskt märke/ ras...

Nocturnal må ha ett omslag som skriker Kreator runt Pleasure To Kill och Endless Pain (ja, det är samma omslagskonstnär) men rent musikaliskt låter dom närmare landsmännen i Destruction.
Både vad gäller riffande och sång.

Produktionen är analogtljudande och ingen klåfingrig EQ-och-kompressor-nazist av modernt mått har släppts in i studion.

Den råa vokala insatsen står dessutom en kvinna för, vilket självklart är kanon inom den av penisar alltför tätbefolkade genren Metal.

Vi bjuds här på 10 låtar runt 45 minuter teutonisk terror.

Jag är dock den där typen som lätt blir lite uttråkad av Thrash Metal då speltiden passerat över 30 minuter.
Likaså denna gång, de hade gärna fått skippa ett spår eller två då jag tycker att det thrashas på tomgång här och var under skivans gång.

Men allt som allt är Storming Evil en schysst platta när du vill ha lite aggro Thrash Metal i 80talsskolan (Destruction, Kreator, Sodom, Sepultura osv).

Framförallt B-sidan på LP'n bjuder på några riktigt bra låtar.
Skaffa nu vinylen så blir du också tuff.