lördag 16 april 2011

Kings Will Be Kings

Varför gör vissa band det så svårt att gilla dem?
Ta Helloween som ett exempel, efter att ha släppt två genredefinerande skivor med Keeper I och II så döper de en skiva till Pink Bubbles Go Ape och sätter en ful konstfotobild på framsidan.
Skivan därefter, Chamelion leker 80tals New Age på omslaget och lallar loss rent musikaliskt.
Lyckligtvis skärpte de sig därefter iom 1994 års Master Of The Rings.

Men 2003 var det dags för ett snesteg igen iom skivan med det Alice i underlandetklingande namnet Rabbit Don't Come Easy.
Musiken var det inte något större fel på, men skivtiteln och omslaget, dessa Tyskar och deras infallshumor.
Det är samtidigt självklart att artisterna skall få göra vad de vill, men ibland kan man önska att deras vilja skall begränsan líte.

Såsom Metallica som fullkomligt pissat på sitt bandnamn i studioabums syfte på sina senaste skivor.
Metalfansen är så glada över bandets tafatta försök till metal att de kan förlåta sådan audioavföring som St. Anger och Death Magnetic.
Hur kan ett band som gjort mästerverk inom genren helt glömma bort hur man skriver bra eller ens logiska låtar?

Iron Maiden är ett annat exempel då de släppte skivan Dance Of Death med ett utkast till omslag som omslag, det var inte ens färdigt vilket är sjukt tydligt då man tittar på det för det ser förjävligt ut.
Konstnären avsa sig tom credit för skiten.
Musiken i sig är det inget fel, några riktigt starka låtar gömmer sig på skivan om man nu lyckas ta sig förbi omslaget.

Då kan någon tycka att det är musiken som gäller inte omslaget som paketerar den, vilket är rätt till viss del men då helhetsintrycket skapas av fler sinnen än hörseln så bör man inte skita i en sådan sak.
Själv dissar jag otroligt många album pga att deras estetik inte tilltalar mig, sedan "förlåter" jag band jag annars lyssnar på då de skiter ner sig i konstnärsdjungeln.

1 kommentar: